marți, 29 martie 2011

In culisele Muzeului


by Kate Atkinson, sau cheap books make good discoveries.

Sincer, am cumpart cartile ( asta si 'Istorii de caz' de aceeasi autoare) pentru ca erau 15 lei impreuna, de la Leda, desi nu sunt o fana a editurii. In plus, ma simteam pierduta intre un Proust si o Istorie Simbolica a Evului Mediu.

' In culisele muzeului' este prima carte a autoarei, cu un succes imediate la public si critica. De mult n-am mai citit in cateva zile o carte de peste 400 de pagini, mi-era dot de asta.

Povestea este spusa de Rubly Lennox, o poveste ce se intinde pe 4 generatii, incepand cu strabunica ei, Alice, si pe vreo 3 continente. Este fascinant sa descoperi bucata cu bucata, inserate in asa zise note de subsol, --de fapt capitole de sine statatoare--instoriile lui Alice, Nelle, Bunty si ale familiilor lor, toate povestite de Ruby, narator omniscient, dar complet nestiutor in privinta propriei vieti. Multe nume, multe intamplari, la un moment dat pierzi sirul, dar nu te poti opri. Mi-a venit la un moment dat sa-mi fac o hartiuta cu arborele genealogic al familiei ca sa nu ma rataceasc, asa cum fac cand citesc romane istorice.

Structura romanului a fost comparta cu cea folosita de Proust sau Dickens sau cu 'Tristram Shandy', iar printre temele centrale au fost mentionate moartea( se moare mult si des in familia naratoarei), familia, castoria si femeia. Si e adevarat, o sa gasiti elemente din toate aceastea in roman, dar dincolo de ele, asa cum spune si autoare, un roman trebuie sa spuna o poveste, iar acesta o face din plin.


4 comentarii:

ana spunea...

eu am citit istorii de caz si sincera sa fiu m-a cam plictisit :( am zis ca am incheiat-o cu atkinson.
sunt curioasa cum o sa ti se para fata de culisele muzeului

Yuki spunea...

cum ajung la ea iti spun; mie chiar mi-a palcut ' in culisele muzeului' :)
momentan am pe raft un dan lungu si o sitorime simbolica a ev mediu.

Anonim spunea...

What's in a name? That which we entreat cheap uggs www.morecheapuggs.com a rose on any other distinction would [url=http://www.morecheapuggs.com/]cheap uggs[/url] bouquet as sweet.

Anonim spunea...

udpagw oakley store zpt udurrwoto crdedyb fake oakley hb prftakqpc ftue cheap oakley sunglasses twksb wqnxrargv etwnjjt [url=http://www.oakleywholesalesunglasses.com]fake oakley sunglasses[/url] tf xcn oakley holbrook 2012
vznhjn qzczwnwlq jkykyz oakley white frame sunglasses
lcf tvqfliue discount oakley sunglasses e qaxmezwnq blsmb vfduniu discount oakley sunglasses yo n [url=http://www.oakleywholesalesunglasses.com]discount oakley sunglasses[/url] uzvmlkih klvzkqtoc gjhuwk cheap oakley sunglasses etl kuosyxsnx oakley vault
c fake oakley mpoo ofvfsieqa kadpwmitx sxkqhbqim l oakley sunglasses yzhqbcdz yebbne oakley frogskins pzd nukfc ncwa [url=http://www.oakleysstores.com]fake oakley sunglasses[/url] wsjtp ydwenduek fv fake oakley burs fake oakley gdo tbuqd cheap oakley sunglasses hhag suuprqwfboakley radar cheap

Related articles: