Publius Aelius Traianus Hadrianus, imparat al Romei din 117 pana in 138, a ramas cunoscut in istorie ca unul dintre 'cei 5 imparati buni ai Romei'. Nascut in Italica, in apropierea Seviliei de astazi, a devenit succesorul lui Traian la tronul Romei cu ajutorul sotiei acestuia, Plotina, actul public legal de adoptiune nefacandu-se niciodata.
Ca imprat nu a continuat politica de cuceriri a lui Traian, preferand chiar sa renunte la unele colonii mult prea indepartate si greu de aparat, singrul conflict major fiind al doilea razboi iudaic care a dus la distrugerea Ierusalimului si schimbarea numelui provinciei din Iudeea in Palestina.
Hadrian ramane in istorie ca imparatul care a consolidat si stabilit granitele imperului roman, ca bun administrator si soldat, preferand sa strabata imperiul in lung si-n lat, in locul vietii linistite de la Roma. A fost initiatorul foarte multor lucrari de arhitectura, banuit a fi iubit Grecia si cultura greceasca mai mult decat pe cea romana, considerand-o superioara pe cea dintai.
Una dintre curiozitatile domniei sale ramane " Zidul lui Hadrian" din nordul Angliei, scopul acestuia fiind, se presupune, delimitarea frontierei de nord a Imperiului.
(sursa foto)
" Memoriile lui Hadrian" de Marguerite Yourcenar ( prima femeie primita in Academia Franceza) este scrisa sub forma unei lungi epistole catre Marcus Aurelius ( viitorul sau succesor). Imparatul rememoreaza si mediteaza asupra trecutului sau, descriindu-si ascensiunea sub Traian, prietenia si devotamentul fata de Plotina, politicile sale militare, dragostea sa pentru poezie, arta, filozofie.
Dupa cum declara autoarea in caietele de note inserate la sfarsitul cartii, s-a oprit asupra acestui personaj deoarece el a domnit intr-o vreme cand zeii isi pierdusera puterea, iar crestinismul nu se nascuse inca.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu