luni, 11 februarie 2008

Unde citesc

Nu stiu in ce masura sunt o intensive reader, dar imi place sa cred despre mine ca citesc constant. E greu sa-mi fac o medie a cartilor citite pe luna, desi la un moment dat era undeva la un una pe saptamana, dar norma difera in funcite de carte, stare si timp. Plus ca unerori mai am perioade negre ( o saptamana maxim doua )in care nu pot sa citesc nimic( cel mult ziare sau articole pe net), de obicei dupa perioade intense de lucru/ studiu.
Anyway, back to the point, in liceu citeam in pat, de fapt, numai in pat puteam sa citesc( cu dex-ul si borcanul de dulceata langa mine---si acum imi amintesc vacanta inter-semestriala dintr-a 11 cand m-a gasit tata la ei in camera cititnd ‘ Magicianul’ in mijlocul patului lor, inconjurata de borcane de compot si dulceata de piersici); in felul asta mi-am petrecut multe dupa amieze si seri de adolescenta neinclusa in cercul simpatiilor sentimentalo-sociale ale liceului Creanga.
In facultate am descoperit ca se poate citi foarte bine in metrou, de la Piata Sudului la Romana sunt totusi 6 statii, astfel incat desi nu pot sa spun in ce masura le placea romancierilor victorieni sa se dea cu metroul, mie mi-a facut o deosebita placere sa-i car cu mine.
Odata cu primul job, cititul in tramvaiul 34 n-a fost de neglijat ( again, de la Piata Sudului la stadionul Dinamo drumu-i lung), iar amintirile despre ‘Conversatia la catedrala’ si “ Razbioul sfarsitului lumii’ ( doamne, credeam ca nu se mai tremina cartea aia) ale lui Llosa poarta urme de transpiratie si schimbari de macaz.
Acum citesc oriunde in ratb, chiar daca merg 3 sau 10 statii, indifernet de sezon ( nasol cand ploua, haine ude, umbrela uda, aglomertaie mare, aici nu-i bibiloteca, domnisoara, arde-ti-as una cu cartea in cap, norocul tau ca-s mica de inaltime) si cum acasa cand stau stau pe net sau fac alte chestii job related or not, incepusem sa ma sperii ca de acum incolo nu voi citi decat in ratb. Noroc cu “ Ma numesc Rosu” care mi-a readus aminte de borcanele de dulceata si de faptul ca nu orice carte poate fi citita oriunde si oricum.

10 comentarii:

Anonim spunea...

niice:)

si eu ma chinui cu cititul in ratb, dar, cum merg destul de putin, e mai greu. si acum ma chinuie tache de catifea, ca e complicatica si nu mere asa, oriunde.

apropo de locuri de citit, cel mai fain citeam pe deal, cand eram in generala si in liceu si stateam inca in petrosani. imi luam o carte, o patura si apa si mergeam pe deal, in iarba, printre copaci. gaseam un loc unde nu era nici tipenie de om si zaceam acolo.

alex spunea...

citesc oriunde, oricand simt nevoia. si in general am tot timpul o carte cu mine, chiar daca nu stiu nici eu de ea cateodata. dar nu de asta scriu acest comentariu.
imi place foarte mult cum ai scris. si mi-a placut intotdeauna usurinta cu care faci lucrurile obisnuite sa fie picaturi cristaline de literatura de calitate. si inainte sa spui ca nu-i asa, sa stii ca am alte cateva exemple in favoarea afirmatiei mele. sau poate sunt doar ...who knows :)

alex spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
YukiAme spunea...

yes, you are :*
stii ca nu pot sa scriu :)

YukiAme spunea...

nada: super misto, eu n-am avut niciodata un asemena loc in bucuresti, dar vara asta mi-am propus sa plec la vanatoare de banca in hersstrau :D

alex spunea...

...sunt indragostit! na, c-am zis-o :)

Lyna spunea...

eu citesc tot in pat :)) desi toata lumea spune ca nu e bine , nu inteleg de ce ... imi aduc aminte verile de la tara , uneori aveam unele chefuri de citit in copac ... don't ask :)) ... in ratb vreau sa citesc dar zau daca pot :( ... totusi i'll try harder .

miclowan spunea...

imi place sa citesc in tren,
aveam cand eram mic perioade de 1-2 saptamani in care nu ma puteam opri din citit, stateam zi si noapte

nu stiu cati parinti le-au interzis copilor sa citeasca (trauma? complex? :)) )

acum citesc aproape oriunde, si am cel mai mare spor cand am de facut altceva (nu ma mai pedepseste nimeni :D)

P.S. Magicianul dezamagitor, Conversatia n-am abordato, "Razboiul" l-as reciti oricand cu drag, din cauza lui Plenzdorf, Boll şi a lui Grass, Pamuk a rămas şi în aceste zile libere la stadiul de carte începută

YukiAme spunea...

@miclowan: nici la mine 'Magicianul'nu-i Fowles-ul meu preferat; preferata mea e " Iubita Locotenentului Francez";
"Conversatie la Catedrala"-una dintre cele mai frumoase carti pe care le-am citit vreodata.
ai incercat " Sarbatoarea Tapului"?

miclowan spunea...

mi s-a vorbit de ea, dar inca nu am reusit sa mi-a insusesc