luni, 7 aprilie 2008

Drepturile boracului

Copilul are dreptul la: stabilirea si pastarea identitatii sale, are deptul de a fi protejat impotriva exploatarii, are dreptul la asistenta sociala, la protejarea imaginii sale si a vietii sale intime, are dreptul la educatie ( more info aici si aici)

Regulamentul scolar spune ca elevul are dreptul la burse, libertate de informare, asociere, exprimare, are indatoriri ( tinuta decenta sau uniforma—dupa caz--, obligativitatea de a se prezenta la cursuri) elevul datoreaza respect cadrelor didactice si personalului administrativ, elevul trebuie sa aiba o atidudine cuviincioasa, nu are dreptul sa consume alcool, tutun, droguri.
In cazul nerespectarii/respectarii acestui regumalent se aplica urmatoarele sanctiuni si recompense:

Recompense: evidentiere in fata colectivului clasei si in fata corpului profesoral, burse, premii, diploma, insigne, tabere scolare gratuite.

Sanctiuni: in functie de gravitatea faptelor, sanctiunile pot fi:
1. observatie si mustrare individualã;
2. mustrare in fata Consiliului profesoral;
3. mustrare scrisa;
4. retragerea, temporarã sau definitivã, a dreptului de a participa la activitãtile din cercurile artistice sau cluburile sportive organizate in afara scolii;
5. retragerea temporara a bursei;
6. eliminarea din scoalã pe o perioadã de 1 - 5 zile;
7. pierderea definitivã a bursei;
8. exmatricularea din scoalã, cu drept de reînscriere in acelasi an de studiu, in anul scolar urmãtor (exceptie fac elevii clasei a IX a, care vor susþine un nou concurs de admitere);
9. exmatricularea, fãrã drept de reînscriere, din toate unitãþile învãtãmântului de stat. ( nu am auzit niciodata de un asmenea caz)
( info de aici)

La acestea se mai adauga urmatoarele indicatii:* profesorii nu au dreptul sa dea elevul afara din clasa, poate sa ti se urce si in cap, tu trebuie sa-l tii la ora; * de asemenea profesorul nu are voie sa ridice vocea la elevi, ce conteaza ca din 25 , 20 iti urla in clasa, tu trebuie sa fii calm si sa vorbesti pe un ton normal, again, ce conteaza ca nu te aude nimeni; * profesorii nu mai au voie sa dea elevilor multe teme, nu trebuie afectata libertatea elevlui, acesta nu trebuie sa se simta incorsetat de scoala. De acord, dar ‘ multe’ este un termen relative, cand le dai 2 verbe de conjugat dupa modelul din calsa si ei zic ca n-au stiut sau ca a fost prea mult déjà incepi sa ramai fara replica.


Revenind la sanctiuni, este foarte greu sa le aplici, in sensul ca pe majoritatea elevilor scaderea notei la purtare nu-i afecteaza ( mustrarea nici atata), mutarea disciplinara dintr-o clasa in alta ( daramite dintr-o scoala/ liceu la altul) nu se face oricum si imediat, ci dupa saptamani ( semestru, an?) de observatii, consiliere psihologica, foi de observatii ( nu doar de la dirigine/ invatator ci si de la alti profesori si de la psihologul scolii), si multa multa hartogaraie. In tot timpul asta elevul problematic continua sa-i bata pe ceilalti copii, sa arunce cu cornul prin clasa, sa scuipe, sa fumeze, sa intre in toaleta fetelor/ baietilor, sa faca galagie in ore, sa fie obraznic, sa lezeze ceilalti copii, timp in care tu, cadrul didactic nu poti decat sa-i atragi atentia frumos, pe un ton politicos.

Concluzia este greu de tras. Parerea mea persoanala este ca elevii au prea putine responsabilitati reale, ca sanciunile existente nu sunt aplicate cum trebuie si ca acestea nu sunt suficiente, nu sunt cele care trebuie. Din pacate majoritatea parintilor considera ca educatia trebuie facuta exclusiv de scoala si ca o data copilul bagat pe poarta unitatii de invatamant este vina sistemului daca acesta nu se adapteaza in colectivitate.

8 comentarii:

Anonim spunea...

da, mi-a placut foarte mult cum ai expus si argumentat punctul tau de vedere. discutia insa este una destul de spinoasa, avand in vedere ca nimeni nu vrea sa isi asume responsabilitatea pentru acesti copii, cei 7 ani de acasa sunt egali cu zero in momentul in care parintii se rezuma la a se procrea si a pleca in alte tari la munca.
nu cred ca un copil are nevoie in primul rand de multi bani, ci de afectiunea familiala si educatia ce vine odata cu ea. problema, dupa parerea mea, isi are radacinile in felul de a fi al societatii din romania - care este o societate anormala.

din ceea ce spui tu si din ceea ce gandeam si singur, scoala este prin lege legata de maini si de picioare. poate un pic prea mult. nu poti sa ii dai libertate totala unui copil de 7 ani, oricat ar fi de cuminte, pentru ca nu stie ce sa faca cu ea, si ii va testa limitele. asa se transforma intr-un mic monstru. si asta e valabil pentru toti copiii.

Anonim spunea...

kill them all!

Anonim spunea...

no reaction?

i was joking, of course...

problema e dificila, indeed. si cred ca ai punctat foarte bine ca la baza ei sta, pe langa calitatea execrabila a sistemului on the whole, si faptul ca parintii nu se implica in educatia propriilor copii.

nu vad o solutie anytime soon.

ma rezum sa ma bucur ca nu ma mai confrunt chiar direct cu problema.

alex spunea...

no reaction pt ca eu am zis prima data ceva de genul "fuck'em", dar apoi am reconsiderat atitudinea :))

miclowan spunea...

hm am cateva zile de cand vreau sa comentez la postul asta si nu stiu exact ce, pe de o parte ar trebui sa iau partea profesorilor caci am avut ocazia sa predau la o clasa imposibila, pe de alta parte mi se par k cele mai multe drepturi specificate

Problema e complexa e foarte adevarat, si tine de multi factori de la cei 7 ani utilizati prost acasa de parinti, la degrevarea de responsabilitate a acestora dupa ce i-au trecut pe partea cealalta a portilor scolii, dar cred ca este deosebit de dificil de gasit o modalitate de sanctionare a individului fara a-l afecta psihic/fizic (aici foarte important mi se pare si grupul sau d ereferinta caci daca el isi recunoaste greseala si imediat ce se intoarce la grup isi revalorifica fapta apare un conflict de interese)

Cred ca trebuie sa ma gandesc foaret bine inainte de a imbratisa o cariera de profesor

P.S. o prima solutie ar fi diminuarea dimensiunii colectivului, un grup de 15-16 oameni ar putea fi controlat mai usor, individul ar avea mai putin curaj din lipsa de sprijin si nu in ultimul rand ar avea premisele unei mai bune intelegeri a meteriei

YukiAme spunea...

@ miclowan: nu inteleg cum ti se par cele mai multe dintre drepturile specificare
da, ai drepate, o prima solutie ar putea fi clasele de 15, 16 elevi, si iarasi, ai drepate cu pedeapsa care afecteaza fizic sau psihic, pe d ealta parte insa copiii uita usor, iar daca li se explica de ce au gresit, nu cred ca raman 'traumatizati'. Asa cum spunea si alex, ei testeaza limitele si uneori incalca regulile in perfecta cunostiinta de cauza, doar pentru a vedea daca ' tine'.

miclowan spunea...

mi se par ok, scuze

YukiAme spunea...

@ miclowan: my mistake :P, desi nu utilizez, am ajuns sa-l citesc pe 'k' "ca" si nu / kei/ :D :D