duminică, 5 iunie 2011

From the Beast to the Blonde


On Fairy tales and Their Tellers

by Marina Warner

Cred ca visez la cartea asta de vreo 7 ani si in sfarsit am pus mana pe ea. Este impartita in doua parti, " The Tellers" and " The Tales" si trebuie sa recunosc ca partea a doua m-a incantta mai mult.
Autoarea incearca sa raspunda la cateva intrebari legate de povesti, cine le spunea, cine le asculta, ce spune povestea despre naratorul ei si nu in ultimul rand, ce semnificatie au intamplarile si actele protagonistilor. In ciuda aparanetei, multe povesti, chiar daca publicate de autori, au ca narator initial femei.Atat Charles Perrault cat si fratii Grimm si-au cules multe dintre povesti de la servitoare batrane si dadace, autoarea demonstrand rolul femeilor in pastrarea si transmiterea povestilor.
Marina Warner merge dincolo de interpretarile pur psihologice ale povestilor demonstrand ca ele ilustrau realitatile si contextele sociale ale naratorilor lor. Mama este absenta si inlocuita de o mastera nu doar pentru ca raspunde nevoii de idolatrizare din partea copilul si pentru ca mama sa fie fara repros ea trebuie sa fie moarta, si tot ce nu ne place la ea aruncat asupra mamei vitrege, ci si pentru ca acest lucru arata perfect realitatea: multe femei mureau la nastere, iar copiii erau crescuti de tati singuri care ulterior se recasatoareau cu femei care aveau si ele copii.Tot aceasta teama de moarte la nastere a dus la povesti precum "BarbaAlbastra", teribilul secret din camera inchisa nu este decat secretul care le face pe multe eroine ale povestilor sa fuga si sa se ascunda. Cat de monstru era Bestia si de ce era asa, cat de fermecator era de fapt Printul, de ce frumoasele sunt acoperite uneori de par si ce semnificatie are el, si nu in ultimul rand, de ce uneori fetele tac, toate au raspuns in cartea Marinei Warner.

Further readings and listenings:
* am inceput " The Secret Diary of Adrian Mole aged 13 3/4" si ma prapadesc de ras.
* "Life of Pi" pentru ca va trebui sa o trimit back.
* poate reusesc sa termin " Muntele Vrajit".
--de terminat de ascultat ' One Flew over the cuckoo's nest'---fantastic autobookul in engleza, i enjoyed reading the book, but listening to it is just great, i have a teller who does voices :D

4 comentarii:

Andre spunea...

M-ai facut curioasa...ca de obicei!

YukiAme spunea...

hi :D

Kadia spunea...

Buna :) am descoperit intamplator blogul tau si recunosc ca-mi place ce si cum scrii, dar mai ales ma incanta titlul blogului tau!

Yuki spunea...

multumesc :)