duminică, 27 februarie 2011

Beatrice and Virgil


by Yann Martel
courtesy of dear friend Andre :)

I don't know what to make of this book. It started so beautifully, and it ended so strangely.
Henry is a writer with a published book, and another one ready about the Holocaust. But it's a strange book in his editor's opinion, so the book doesn't get published. Henry and his wife decide to go away and live in another town. She is a nurse, he takes music lessons and joins in an amateur theater group. And then he meets this strange man, also called Henry, and this Henry is a taxidermist; he has a strange shop where he works ( and probably lives), full of stuffed animals( obviously; although we are told in the book that the term of "stuffed animals" is not correct), and he has a play called " Beatrice and Virgil", with two characters: a donkey and a monkey. And everybody( where ' everybody' stands for the reader and Henry, the first writer) thinks that Virgil is the donkey and Beatrice the monkey, but it's exactly the other way round.

Anyway, the play is about these two animals who ( or which? sic) talk throughout it, and basically that's all they do so Henry the taxidermist, who is a veeeery strange man, is stuck. He needs help from Henry the writer, so he reads him bits of his play. He almost never lets Henry read it. And then the play turns out to be about Holocaust, and you think, that must be it, that is the book about, Henry the author finds his voice through Henry the taxidermist, and you keep fooling yourself, thinking it's a funny book, and you do that even when the dog and the cat die of tragic death, and you keep telling yourself that even when your are a few pages from the end and what is worse is happening before your eyes, and then you finish the book and you don't know what to make of it.

trag de-o carte

mai am putin, putin.nu vreau sa se termineee!

sâmbătă, 26 februarie 2011

chicken pie

Ingredients:
800g of french pastry dough
~300 g chicken breast
~200 chicken livers
~250 mushrooms
1 large onion
2 red bull peppers ( or red lion)
3 cloves of garlic
1 tsp dried parsley
salt, pepper to taste
some yellow cheese
1 egg

Directions
Defroze the dough.
Wash and chop the chicken breast and fry it well. Do the same with the chicken livers.

Wash and chop the mushroom. Add new oil to the pan and fry the cloves of garlic for one minute. Remove them and add the mushrooms. Fry the mushrooms, add salt and pepper and the dried parsley.
In the same oil fry the sliced onion, and when the onion is golden add the sliced peppers.
Mix all the fried ingredients in a bowl.
Oil a backing pan and put half the dough in it; it's ok if bits of dough are outside the pan. Put the mixture over the dough.
Grind the yellow cheese on top.
Beat the egg. Cover with the other half of the dough, bend the edges over, then egg wash all over. Sprinkle some dried chilly( optional).
Bake in the oven for ~25 min, medium heat.
Serve warm or cold.
Enjoy :)

miercuri, 23 februarie 2011

Sorin Delaskela's books

ma chinui, ma chinui, dar nu pot.
in ciuda multitudinii de lupe si zipde cu trimitere la henry miller ' abisex' convinge. exista o voce autentica acolo care se vrea auzita si pe care n-ai cum sa n-o crezi. vorbeste clar, frust, dintr-o suflare.

din pacate insa "noaptea pisicilor lungi", mult asteptata si dorita, n-a mers. poate ar fi trebuit sa le citesc in ordine inversa, mai intai pe asta si apoi 'abisexul'. mai rarefiata, mai cu mai multe explicatii, dar parca si cu mai putin suflu.

do not mind me, i'm just a humble reader.

marți, 22 februarie 2011

cina rapida: pui cu sos de soia si susan si pui cu spanac


pentru 2 pers, la 2 tigai :)
timp de preparare: sub o ora.

Ingrediente:
1 piept de pui mai mare cu sau fara piele ( al meu a fost cu)
2 pungute de orez de la Uncle Ben's de 62, 5
1 lg sos de soia
1 lg seminte susan
o mana spanac tanar
3 catei de usturoi
zeama de la jumatate de lamaie
sare, piper dupa gust

Punem orezul la fiert in apa conform intructiuni ambalaj. Intre timp se taie pieptul de pui cubulete si se prajeste un putin ulei in wok. Cand a inceput sa se perpeleasca adaugam zeama de lamaie si putina sare, amestecam si mai lasam 1 min la prjit, apoi adaugam o cescuta de apa calda si lasam pe foc, amestecand pana scade apa.
Intre timp a fiert orezul. Luam o alta tigaie si impartim puiul in doua, inclusiv zeama care mai e in tigaie. ( eu nu mananc susan, iar alex nu manaca spanac, de unde si nevoia de a face 2 feluri de pui). Punem in fiecare tigaie, peste pui, cate un pliculet de orez fiert si scrus, amestecam, piperam.

Intr-una din tigai punem semintele de susan si sosul de soia,
in cealalata spanacul rupt in mana si cateii de usturoi zdrobiti ca pentru mujdei.
Amestecam in ambele tigai si mai lasam un minut pe foc sa se patrunda aromele. gata.
Enjoy :)

luni, 21 februarie 2011

6 luni

avioanele

piata

oamenii

orasul

distanta

prietenii

familia

hartie de impachetat

miercuri, 16 februarie 2011

trestii

mi-e dor de bucuresti. de strazile reci cu miros de primavara. in perioada asta orasul zumzaie. e plin de targuri si tarabe cu chestiute pentru sf valentin, 1 martie si 8 martie. la unirii, langa fosta banca a religiilor, la universitate, romana, tarabe cu alb si rosu; targurile de la sala dalles cu bijuteriile frumoase din argint. chiar daca nu cumpar mereu imi place sa ma uit la ele. cosulete cu ghoicei si zambile cu radacina in ghiveci. nu mi-au placut nicioadata, iar acum mi-e dor de ele.

urasc primavara, sau cel putin credeam ca o urasc. zilele din ce in ce mai calde cu promisiunea lor de vara ma depirmau. acum mi-e dor. iarna aici dureaza tare mult. asta si pentru ca nu se intampla mare lucru. ianuarie, februarie, it's the same. aceeasi zi in saptamana, acelasi weekend.

mi-e dor de plimbarile pe strazile goale duminica dupa-amiaza; strazile alea dintre universitate si romana, ocolind ambasada americana. dintr-o data eram in gradina icoanei, bancile din ioanid. e o banca acolo,cum intri dinspre gradinea iocoanei si mergi pe aleea de langa caldirea aceea frumoasa care are un vitraliu in ea, si in care eu stiu ca a fost ambasada malaleziei. nu stiu a cata banca e, cred ca prima dupa ce se bifurca aleea in doua, o parte o ia la dreapta, o parte merge parelel cu cladirea. pe banca aia am stat primavara trecuta, inainte sa se faca vara, si m-am jucat cu niste floricele rosii. si tot acolo am stta la inceput de primavara, cand dau corcodusii si visinii in floare; eram suparati, nu mai stiu motivul, dar tot privind un corcodus alb si unul rosu unul langa altul mi-a trecut.

oare tot primvara trecuta am vrut sa plantam un pom? l-am cumparat? nu mai stiu. cred ca voiam ceva falnic, un nuc sau ceva in genul asta .acuma stiu sigur c-o sa fie un visin sau un corcodus.

marți, 15 februarie 2011

colours

something's wrong with me: i've strated to like purple. purple things ( i asked my mother to buy me an amethyst), i'm dreaming about purple walls,i visited a blog because i knew it had purple background; and i've never liked purple. actually, i kind of profoundly disliked it.

luni, 14 februarie 2011

medieval shit

2 in 1 ca asa le-am cumparat


doua detective stories scrise cat sa te tina cu ochii la carte, dar nu de calibrul lui Dan Brown, nici ca scriitura, nici ca atmosfera.

In " Un mister medieval" un popa fugar se alatura unei trupe de actori. Poposesc intr-un sat in care s-a petrecut o crima. Trupa ajunge sa joace crima si usor usor, ceea ce parea limpede precum cristalul ( cine pe cine a ucis si de ce) incepe sa se intunece. Suntem in Anglia medievala, morality si mystery plays sunt la mare cautare ( de altfel titlul original este ' Morality Play'), dar sunt convinsa ca autorul stia mult mai multe despre asta decat a reusit sa redea.

In" Fecioara de piatra" ( ' Stone Virgin') suntem la Venetia 3 perioade diferite :Prima, in Italia renascentista unui sculptor i s-a comisionat o Madonna Annunciata ( Maria care tocmai a primit vestea ca va fi mama lui Iisus); drept model ii serveste o prostituata cu zambet candid; prostituata moare, scultporul e acuzat de crima. A doua, vreo 300 de ani mai tarziu o tanara nevasta de 18 ani isi inseala sotul batran cu secretarul acestuia. A treia, in epoca moderna, un restaurator britianic are sarcina de a curata Madonna Annunciata. In timp ce face asta are tot felul de viziuni si se mai si indragosteste de ultima descendenta, maritata, a unei ilustre familii Venetiene care are legatura cu ce se intampla in primele doua perioade.
Cartea asta mi-a placut mai mult, mi s-a parut mai bine documentata, + ca m-am si distrat cu traducerea schioapa pe ici-colo.

Recomand numia daca you just feel like reading something.

Nota: jelozia lui Piua si-a lasat amprenta pe coperta misterului medieval.

duminică, 13 februarie 2011

friptura de porc cu caise uscate si migdale

sos de vin si garnitura de cartofi natur cu patrunjel si lamaie.






l.e: am uitata sa pun reteta.

1 kg pulpa de porc
cateva caise uscate
o mana migdale
cimbru uscat
piper boabe
3 lg de ulei

250 ml vin rosu demisec
250 suc de rosii ( sau rosii la conserva date prin blender/ robot)
1 lg sare

bucata de carne se spala si se cresteaza; in crestaturi se baga migdale si caise, apoi se freaca bine cu uleiul, piperul boabe si cimbrul uscat. Daca raman caise si migdale se pun prin tava, langa carne, or sa iasa foarte bune.Se pune vinul + o cana de apa si se da la cuptor 1 ora acoperit cu folie de aluminiu. Dupa o ora se adauga sucul de rosii si se mai completeaza un pic cu apa; se aduaga in rosii lg de sare si sa friptura la cuptor pt. inca o ora, dar la 15 minute o stropim cu sos.
Servim cu cartofi natur.
enjoy :)

fripura de porc cu caise uscate si migdale

avanpremiera

lemon tart

lemon tart


( mine is brownish because I used golden caster sugar)

vineri, 11 februarie 2011

chestii

scormonind prin jucarica aia de-ti arata cine si ce vrea in blogu' lu' matale am descoperit ca lumea vine pe aici in special pentru mancare. Well, mancare sa fie! Azi la pranz ciuperci asortate congelate cu orez si sos de soia, maine ceva tocatura: ciorba de perisoare si pt alex perisoare in sos alb ( daca-mi ies); probabil ca o friptura de porc duminica, iar ca desert oscilez intre o tarta de lamaie, un cheesecake ( ca n-am mai facut demult) si altceva, inca nu stiu ce :D.

marți, 8 februarie 2011

disclaimer: no SF

I cannot read science-fiction. You have to understand the science in order to enjoy the fiction and I can't.

I've been struggling for almost two years now with the The Hitchhiker's Guide to the Galaxy( and that's the closest I've been to SF), I still have one and a half volume to go and I stopped again. I just can't. Don't get me wrong, it's a fun, enjoyable reading, nothing like Asimov ( from what I've heard and read about his books), but still...I can't read SF :(.


L.E.: in urma unei discutii cu puck se pare ca totusi am citit ceva SF, desi eu neg cu inversunare. Se pare ca Brave New World', ' Fahrenheit 451 ', ' Never let me Go', ' Flori pentru Algernon', un pic de Atwood cica ar fi SF. O, Doamne!


luni, 7 februarie 2011

Rolling Stones in Subterana

Vineri seara in libraria Humanitas o mana de oameni dirijati de Adrian Prohaska au povestit despre the Rolling Stones si nu numai. Pretextul: Rock and Roll Circus. Textul: anul 1968, good bye Beatles, hello noilor monstrii. Subtextul: muzica faina, atmosfera cool.

Dara viitoare Led Zeppelin, pictures included ;)

sâmbătă, 5 februarie 2011

Cartea soaptelor


de Varujan Vosganian (sursa foto)

Probabil ca daca blogosfera nu ardea si in 2009 si in 2010 despre cartea asta, n-as fi ajuns niciodata s-o citesc. Si cate as fi pierdut.
Despre Varujan Vosganian aveam asa o idee superficiala, de la tv, un lider politic cu nume ciudat, care a candidat o data la presedintie. Despre armeni, nimic; o tara, un popor, undeva pe harta. Adevarul e ca nici nu stiu de unde sa incep. La nivel narativ Varujan Vosganian povesteste despre comunitatea de armeni stabilita in Focsani, locul in care s-a nascut; bunici,rude, vecinii, cine ce era, ce facea si de unde venea. Rasfoieste albune cu poze si timbre vechi, timbre venite de prin toate colturile lumii, pe unde se imprastiasera armentii. Cand ajunge la partea cu ' de unde venise fiecare' esti in Turcia de inceput de secol 20. Despre masacrarea sistematica a armenilor eu nu pot sa vorbesc. O face wiki, si o face " Cartea sopatelor" mai bine; daca va tine.Eu inca visez urat nopatea;putine carti au darul asta, sa ma faca sa visez urat; a mai reusit una a lui llosa.
La nivel simbolic, cartea traieste prin ea insesi. Nu are nevoie nici de autor, nici de cititor; doar te lasa sa iei partea la viata ei.

Aici gasiti 'Albumul Cartea Soaptelor', o colectie de fotografii care insotesc cartea.

vineri, 4 februarie 2011

Pisoi, avem Pisoi!!

mici!





daca-i vreti click aici


miercuri, 2 februarie 2011

si intr-un ton mai bun, o bucatica de istorie

despre Podul Minciunilor

Pe locul actualului Pod al Minciunilor, până la mijlocul secolului al XIX-lea, se afla un rând de case care împărţeau Piaţa Mică pe din două. Pe dedesubtul acestui rând de case exista un tunel curbat, luminat de la jumătatea secolului. Acest tunel era un acces care lega Oraşul de Jos de cel de Sus.

restul articolului si poze aici

daraga Dilemateca,

multumesc

ca te-ai distribuit gratuit vineri, impreuna cu Dilema Veche fara sa anunti, iar cand m-am dus eu, (cititor fidel poate printre ultimii), frumusel la chiosc ieri, pe 1 ale lunii, cand apari de obicei, nu te-am mai gasit. Macar sper ca ai fost un nr cu poze multe. Din experienta mea cu 'gratuitatile' si cartile ieftine multi din cei care le 'cumpara' o fac doar din ratiuni pur estetice.