sâmbătă, 5 februarie 2011

Cartea soaptelor


de Varujan Vosganian (sursa foto)

Probabil ca daca blogosfera nu ardea si in 2009 si in 2010 despre cartea asta, n-as fi ajuns niciodata s-o citesc. Si cate as fi pierdut.
Despre Varujan Vosganian aveam asa o idee superficiala, de la tv, un lider politic cu nume ciudat, care a candidat o data la presedintie. Despre armeni, nimic; o tara, un popor, undeva pe harta. Adevarul e ca nici nu stiu de unde sa incep. La nivel narativ Varujan Vosganian povesteste despre comunitatea de armeni stabilita in Focsani, locul in care s-a nascut; bunici,rude, vecinii, cine ce era, ce facea si de unde venea. Rasfoieste albune cu poze si timbre vechi, timbre venite de prin toate colturile lumii, pe unde se imprastiasera armentii. Cand ajunge la partea cu ' de unde venise fiecare' esti in Turcia de inceput de secol 20. Despre masacrarea sistematica a armenilor eu nu pot sa vorbesc. O face wiki, si o face " Cartea sopatelor" mai bine; daca va tine.Eu inca visez urat nopatea;putine carti au darul asta, sa ma faca sa visez urat; a mai reusit una a lui llosa.
La nivel simbolic, cartea traieste prin ea insesi. Nu are nevoie nici de autor, nici de cititor; doar te lasa sa iei partea la viata ei.

Aici gasiti 'Albumul Cartea Soaptelor', o colectie de fotografii care insotesc cartea.

Un comentariu:

brightie spunea...

ma mai gandesc, imi ies bube numai cand ma gandesc ca omu' o calcat prin mizeria politica... maybe one day.

uite ceva ce m-a facut sa ma gandesc la dorul tau

http://cinemavictoria.wordpress.com/2011/01/26/yesterday/