luni, 14 februarie 2011

medieval shit

2 in 1 ca asa le-am cumparat


doua detective stories scrise cat sa te tina cu ochii la carte, dar nu de calibrul lui Dan Brown, nici ca scriitura, nici ca atmosfera.

In " Un mister medieval" un popa fugar se alatura unei trupe de actori. Poposesc intr-un sat in care s-a petrecut o crima. Trupa ajunge sa joace crima si usor usor, ceea ce parea limpede precum cristalul ( cine pe cine a ucis si de ce) incepe sa se intunece. Suntem in Anglia medievala, morality si mystery plays sunt la mare cautare ( de altfel titlul original este ' Morality Play'), dar sunt convinsa ca autorul stia mult mai multe despre asta decat a reusit sa redea.

In" Fecioara de piatra" ( ' Stone Virgin') suntem la Venetia 3 perioade diferite :Prima, in Italia renascentista unui sculptor i s-a comisionat o Madonna Annunciata ( Maria care tocmai a primit vestea ca va fi mama lui Iisus); drept model ii serveste o prostituata cu zambet candid; prostituata moare, scultporul e acuzat de crima. A doua, vreo 300 de ani mai tarziu o tanara nevasta de 18 ani isi inseala sotul batran cu secretarul acestuia. A treia, in epoca moderna, un restaurator britianic are sarcina de a curata Madonna Annunciata. In timp ce face asta are tot felul de viziuni si se mai si indragosteste de ultima descendenta, maritata, a unei ilustre familii Venetiene care are legatura cu ce se intampla in primele doua perioade.
Cartea asta mi-a placut mai mult, mi s-a parut mai bine documentata, + ca m-am si distrat cu traducerea schioapa pe ici-colo.

Recomand numia daca you just feel like reading something.

Nota: jelozia lui Piua si-a lasat amprenta pe coperta misterului medieval.

2 comentarii:

cosmacpan spunea...

misterul citit = placut...
poate nu atat aspectul politienesc al romanului cat cel vizionar al bietului sef de trupa referitor la teatru si la puterea lui de a descifra realitatea.

YukiAme spunea...

mie mi s-a parut ca se putea scoate mai mult din personajele alea; autorul s-a concentrat pe crima si pe personajul principl( care nu mi se pare foarte reusit) si cam atat.