duminică, 20 ianuarie 2008

Despre def. si profesori debutanti

In primii 5 ani de invatamant se cheama ca esti profesor debutant. Asta inseamna ca ai terminat o facultate, ai dat o data la 2 ani un examen de titularizare ( asta daca nu cumva esti foarte norocos si obtii postul pe care-l vrei de prima data) si ca trebuie sa-ti dai examenul de definitivat daca vrei sa ramai in invatamant.
Cum se da examenul de definitivat? Pai, trebuie sa ai minim 2 ani in invatamant ( un an, si in anul urmator poti sa te inscrii la def), ai nevoie de 4 ore de asistenta la ore din partea sefei/ sefului de catedra si de indrumare din parte acestuia; intre timp trebuie sa pregatesti un dosar care sa contina diverse hartii ( copie dupa decizia de numire in post eliberata de ISMB in urma concursului de titularizare, copii dupa buletin, caracterizare si recomandare din partea directorului si a consiliului de administratie, cu calificativul obtinut in anul anterior + alte hartii). Apoi mergi frumos si-ti programezi inspectia care poate fi facuta de inspectorul de specialitate sau, mai des in cazul definitivatelor, de catre medotistul de sector. Inspectia inseamna 3 de predate si un test, la 4 clase diferite( a, plus o traditonala masa). In urma inspectie primesti o alta hartie, un fel de evaluare, care are si ea un calificativ, si care urmeaza sa fie si ea atasata la mai sus numitul dosar. Apoi, un examen scris in vara si gataaaaaaaa. Ai scapt de-o grija, poti sa ramai in invatamant cat vrei tu si daca ai chef, dupa un alt numar de ani poti sa incepi sa-ti dai gradele( 2 si 1).
Asta a fost partea despre def., partea despre profesori debutanti urmeaza acum.
Ca tanar/a bobocel/ cica in ale predatului ai nevoie sa stii foooarte multa metodica, adica cum sa predai materia respectiva. Pe nimeni nuintereseaza cat de specialist esti, adica cat de tare esti pe bucata ta. De asta ai absolvit facultatea! Acum conteaza cum pui in practica. Exceptand cazurile rare ( printer care ma numar :D, vaai, ce modesta sunt :P) cand chiar ai un talent si o inclinatie spre asa ceva, arta predatului ramane pentru multi un mare mister. Metodica pe care o inveti in facultate este egala cu 0, sau ma rog, aproape cu zero. Cursul teoretic( de un singur semestru!) de ajuta fix cat sa-ti faci curaj sa iesi din cancelarie cu catalogul in mana sis a ajungi pana la prima clasa. Practica la metodica( intre 5 si 10 asistente la ora in anul 3, semestrul 2, si 2,3 ore de predat ( cica)) te mai ajuta cat sa intri in clasa si sa ajungi la catedra. De acolo, se rupe filmul si intervine norocul, talentul, hazardul,inspiratia sau orice altceva care nu poate fi controlat sau planificat. Anul 1 in invatamant e crunt.Pe langa 25 de personalitati diferite ( ori cate clase ai), pe langa salariul deloc motivant ( poate ca invatamanul ar trebui sa fie inclus la voluntariat), mai exista si hartogaria pe care trebuie sa ti-o alcatuiesti ( planificari anuale, semestriale si pe unitati, planuri de lectie, caiete de evaluare ).Toate hartiile astea trebuie sa te ajute in porcesul de predare,dar chiar si foarte talentat si intuitiv fiind, nu ai cum sa-ti iasa din prima. Ori aici ar trebui sa intervina sfaturile si indrumarile sefei/ sefului de catedra. Ar trebui.
In loc de concluzie va spun ca in cancelaria in care intru si eu se afla 3 profe tinere( sub 30 de ani), me included.

3 comentarii:

miclowan spunea...

sau iti dai doctoratul si iti echivalezi din start toate gradele nu?

YukiAme spunea...

da, dai def-ul,apoi doctoratul,iti mai trebuie o inspectie speciala, si gata :)

Anonim spunea...

macar daca te-ar ajuta, intr-adevar, la ceva...