vineri, 19 noiembrie 2010

Lucian Boia " Germanofilii"


Citind " Germanofilii  -Elita intelectuala romaneasca in anii Primului Raboi Mondial" lui Lucian Boia ajung tot mai mult la concluzia ca forta scriitorului si putera sa creatoare nu au aproape nimic a face cu caracterul omului. Caci daca ar fi altfel ar trebui sa exclud din lecturi pe multi.

Revenind la carte, aceasta este un veritabil document istoric care aduce in discutia ' pozitia ' unor scriitori, jurnalisti si oameni politici ai momentului fata de intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial alaturi de Tripla Intelegere. Contrar celor invatate la scoala din manualele de istorie si anume ca toti romanii si-au dorit unirea cu Transilvania, vazuta ca pamant romanesc , 'smuls din trupul tarii', Lucian Boia demonstreaza ca a existat un numar important de intelectuali care, datorita unor varii motive--educatia germana, anticiparea pericolului rusesc, convingerile personale, banii-- au luat pozitie fata de intrarea Romaniei in Razboi alaturi de Puterile Centrale.De asemena, sintagma ' toti romanii' pare sa cuprina doar pe intelectualii filofrancezi, caci taranimea  din Regat habar nu avea de romanii din Ardeal, si nici prea mult nu le pasa de ei. 

Cartea, chiar daca greu de urmarit pe alocuri si uneori repetitiva, iar alteori coplesitoare prin multitudinea de personalitati luate in discutie, merita neaprat citita doar si pentru faptul ca face lumina intr-o chestiune pe care propaganda comunista a mistificat-o din plin.


recenzie mai detaliata si mai avizata la Micawber


Un comentariu:

Anonim spunea...

istoria a fost mereu manipulată :) e.g. unirea lui Mihai Viteazu, care de fapt nu a fost unire ci cucerire (imperialism oltenesc?). Plus că nu se putea pune problema la vremea aceea de conştientizare a românismului.