duminică, 5 decembrie 2010

Orlando


by Virginia Woolf

Este probabil cartea cea mai necaracteristica a Virginiei Woolf. Conceputa ca un fel de biografie si profund inspirata din viata Vitei Sackville-West ( Virginia's friend and lover) actiunea romanului se intinde de-a lungul a peste 300 de ani, timp in care personajul central, Orlando, ajunge doar la varsta de 36 de ani si se transforma din barbat in femeie.

No attempt is to be made to realise the character. Sapphism is to be suggested. Satire is to be the main note--satire & wildness. (...).My own lyric vein is to be satirised. Everything mocked. (...). For the truth is I feel the need of an escape after these serious poetic experimental books whose form is always so closely considered. I want to kick up my heels & be off. (...).I think this will be great fun to write.

este ceea ce nota V Woolf in jurnalul ei.

Mi-a palcut foarte mult editia pe care am citit-o si care a fost si destul de ieftina ( 25 de lei). Este publicata de Oxford University Press, cu introducere si note de Rachel Bowlby, profesoara de literatura engleza la University College in Londra. De asemenea, cartea contine ilustratiile orginale cu Vita Sackville.

Romanul a fost ecranizat in 1992, cu Tilda Swinton in rolul lui Orlando si Quentin Crisp in rolul Elisabetei I.

Niciun comentariu: