miercuri, 27 aprilie 2011

din nou despre Penelopiada

de Margaret Atwood

Inainte de Paste am ascultat "The Penelopiad" in engleza si m-am bucurat foarte tare pentru ca lectura in limba originala nu se compara cu traducerea. 'Penelopiada' a insemnat practic intalnirea mea cu M. Atwood si pana acum autoarea nu m-a dezamagit cu nicio carte.
Cartea (re)spune povestea lui Ulise din punctul de vedere al Penelopei si al sclavelor ucise. In fapt, in relatarile Penelopei este inserata vocea colectiva a sclavelor, ca un cor antic, dar nu ca sa exprime opinia publica, ci opinia lor, a celor fara glas. Cartea ridica cateva probleme interesante: spune povestitorul intotdeauna adevarul nsi care-i sunt ineteresele pentru a ascunde anumite lucruri? a fost intr-adevar Penelopa credincioasa sotului? e cumva Ulise vinovat de crima daca ar fi fost judecat dupa legile moderne? chiar a incercat Ulise dupa terminarea razboiului troian sa se intoarca acasa la sotia lui? de ce au fost totusi spanzurata scalavele, oare vazusera prea mult?

Penelopa, cea fara de glas conform Odiseei lui Homer ( nu stim ce gandeste) , devine in Penelopiada o femeie puternica, chiar independenta, care simte si vede si ia atitudine, atat cat poate in societatea patriarhala in care traieste. Momentele dure ( violul scalevelor, casatoria ei impusa cu Ulise, etc) sunt alternate cu pasaje amuzante ( gelozia pentru Elena, descrierea modului in care aceasta , moarta, se plimba prin infern cu hoarda de masculi, si ei morti, dupa ea, sau relatia Penelopei cu mama ei ( indiferenta mamei fata de copil--sa nu uitam ca era la moda sa-ti ucizi copilul daca asa prezicea oracolul ca e bine-- alternata ironic cu limitarile mentale ale mamei--faptul ca naiadele nu putea sa numere decat pana al trei,extrem de amuzant exemplu cu pestii: " one fish, two fish, three fish, another fish, another fish").

Pentru mine Penelopiada ramane una dintre putinele carti pe care pot s-o recitesc din cand in cand, fara sa ma plictisesc, Margaret Atwood reusind remercabil sa imbine vocea moderna cu mitul, totul devenind o scriere extrem de verosimila.

5 comentarii:

Yuki spunea...

test

Yuki spunea...

test 2

Anonim spunea...

test 3

brightie spunea...

goody, deci ziceam ca pe mine m-a refuzat penelopiada. citindu-te am senzatia ca vorbesti de alta carte. mie mi-a parut superboring :/.

YukiAme spunea...

needless to say, i simply loved it :0