vineri, 31 decembrie 2010

Bilant lecturistic

Cred ca a fost primul an in care am tinut o evidenta aproape clara a lecturilor si chiar a fost interesant. La inceput am fost fata isteata si am notat si data la care am inceput si terminta cartile, apoi m-am lenevit si am trecut fara data.
All in all, uitanadu-ma pe lista descopar ca am citit si recitit doar carti faine.

Descoperirea anului, care va merge cu mine si in 2011, o reprezinta seria Avalon, multumita lui DiAnais care vorbit si rasvorbit pe blogul ei despre cartile astea pana m-a prins si buna dreptate a avut.

Margaret Atwood, pasiunea din 2009, ramane in top ca favourite author.'The Handmaid's Tale' si ' Moral Disorder' sunt absolut sublime si ma bucur ca inca mai pot sa ma 'scufund' intr-un autor cu totul.

La capitolul funny books intra "British History for Dummies"--m-am prapadit de ras cititnd-o--, " America fara etaje" de Ilf si Petrov, descoperita multumita lui Micawber, si recitirile din David Lodge.

Serious books: vol 2 si 3 din ' In cautarea timpului pierdut', 'Fenomenul Pitesi', Lucian Boia cu ' Sfarsitul lumii , o istorie fara sfarsit' si ' Germanofilii', ' Apel la lichele' si cateva carti work-related.

Noi autori descoperiti si intrati in top pentru anul urmator: Iris Murdoch si Philip Roth.

New means:audio-books pentru drumul pe jos sper job.

Tinand cont de evenimentele anului care trece, din punct de vedere lecturistic a fost un an bun. Sper ca noul oras sa imi ofere lecturi cel putin la fel de multe si de variate.

joi, 30 decembrie 2010

Piua



the new family cat

miercuri, 29 decembrie 2010

Puck's books


Ma chinui de ceva vreme sa scriu despre cartile lui Puck si cam de tot atata ca sa i le trimit fetei inapoi.

In primul rand a fost "Mic dejun la Tiffany" pe care imi doream foarte tare s-o citesc. E greu sa scapi de magia filmului si sa n-o tot vezi in fata ochilor pe Audrey Hepburn chit ca Holly Golightly e blonda si Capote a vrut-o in rol pe Marlyn Monroe.
Cartea se citeste foare usor, pret de o cana de ceai verde bauta incet pe canapea, eventual cu o matza torcatoare in brate.

A doua a fost Roberto Bolano cu "Nocturna in Chile". Sebastian Urrutia Lacroix, tanar preot, poet si critic literar, membru Opus Dei, primeste o 'bursa'in Europa pentru a studia conservarea catedralelor. Marea parte din carte mi s-a parut doar pretextul pentru final, cand, reintros din Europa impreuna cu personajul cititorului ii curge prin fata ochilor istoria moderna a tarii natale a autorului - Chile-.

A treia and most beloved Margaret Atwood " Moral Disorder". Mi-a palcut atat de mult cartea asta incat unele povesti le-am citit de doua ori, iar pe una am si copiat-o.
Nu pot gasi descriere mai buna a cartii ( iar din punctul meu de vedere a tuturor cartilor autoarei) decat cittatul de pe coperta 4 din "Los Angeles Times":

" To dip into its pages is like dipping into a box of assorted candies...[but] these confections are seldom sweet. More often, they're tart, pungent, spicy, occasionally bittersweet, tasting of strong herbs or laced with spirits that deliver a heady punch."




Ultima carte, " Visele lui Einsteing", a fost citita de Alex asa ca poate o sa scrie el despre ea.

luni, 20 decembrie 2010

2


la multi ani baby!

duminică, 19 decembrie 2010

asta-i ce-am gaitit saptamana trecuta: cipercute umplute si clatite cu urda si portocale ( reteta Amei).
azi am facut pui in doua feluri ( cu portocala si sos de soia si cu usturoi si sos iute), dar n-am facut poze.



marți, 14 decembrie 2010

Whining

--ne-au ridicat masina din fata blocului. ne-am uita pe geam si nu mai era.am platit 500 lei ca s-o luam back. ni s-a spus ca avem noroc ca nu primim si amenda 200 lei , ci doar avertisement.
--vecinul de deasupra vine acasa la doua saptamani, face baie si ne inunda. cand nu ne ploua in cap in timp ce stam pe wc sau ne spalam pe dinti ne umplem de mucegai.
--ne pica jaluzelele. in curand o sa ne vada vecinii din blocul alaturat cum ne schimbam de budigai.
--lucrez ore suplimentare neplatite. cand am dat de intels ca nu mai vreau sa fac asta m-a luat sefa la rost pentru hartii facute acum 2 luni care pana acuma au fost bune, dar acuma nu mai sunt.
--on our wedding anniversary i'll be working late. am aflat aseara.
--in seara asta in schimb am ars mancarea.
--suntem raciti amandoi, mai exact muciosi. jumate din padurea tropicala o sa se duca pe servelele pe care le-am si le consumam noi.
--eu am mai facut si 3 bube: una sub nas, un fel de hibrid intre herpes + ceva si doua in lateralele gurii. mi-am luat o crema de la farmacie, dar nu pare sa functioneze, gura mea se extinde spre urechi.
--medicul nostru de familie e in bucuresti.
--cine vrea un porc de guinea? e inca mic si dragut.
--am dat 80 de lei pe doua cutii de coldrex. le mancam ca pe bomboane, nu stiu ce naiba sa mai luam ca sa scapam de muci.
help.

all I want for Christmas is..

...are new dishes:D

duminică, 12 decembrie 2010

Book Shoppping in Sibiu

De cand sunt aici m-am tot plans in stanga si-n dreapta de lipsa librariilor si de lipsa chilipirurilor la carte. Sunt librarii, este Humanitastul ( Subterana), mare si cu de toate, in centru, Diverta, buna pentru rechizite, mai sunt vreo 2-3 librarii mai mici, din acelea, foste de stat, o reprezentanta Oxford ( dar slaba rau la carti, ceva manuale, multe dictionare, beletristica scoalara )si bineinteles cele doua librarii nemtesti, Schiller, in Piata Mare, care ar fi devenit locul meu preferat daca as fi vorbit nemteste si libraria-cafenea Erasmus care imi aminteste vag de Carturesti.

Dar cand vii ca mine dintr-un oras in care pe o raza de un km in centru stiai toate librariile si ce reduceri practicau, cand nu erau carti la portocala la humanitas, sg avea carturestiul o masa de carti la 1/ 2 din pret sau 2+1 gratis, Nemira care baga constnt carti la 99,99 lei, mcmillan-ul de unde ma aprovizionam cu graded readings ieftine pentru cursuri si unde imi trimiteam toti cursantii dupa dictionare, fabuloasa anthonyfrost pentru tot ce ti-a poftit inima in engleza si multe altele si n-am pomenit nici de targuri, da Sibiul pare mic de tot.

Dar, nu mica mi-a fost mirarea sa descopar ieri in Promenada Mall, in libraria Alexandria niste pachete de carti super faine ( daca nu tinem cont de editura :P). Cu 10 lei am cumparat un pachet cu doua carti de Barry Unsworth. Mai erau la 35 de lei 3 carti de E. L Doctorow ( din pacate aveam deja 2 dintre ele) si tot la 35 M Atwood ( pe care insa mi-am promis s-o citesc doar in engleza ), dar orisicat, 35 de lei!!! Mai erau cateva pachete, din pacate n-am retinut autorii, numai un pachet de pinkozitati, restul carti faine.

N.B : nu vreau sa fiu nedreapta cu Subterana: au constant carti la 99,99lei, 10 lei, la 15 lei, la portocala, chiar pachete la 2+1 + seria aniversara Humanitas, + noptile librarilor cu 20% reducere la cartile humanitas, 10% la celelalte si ceai din partea casei, dar tare mi-a parut bine sa vad ca se practica reduceri la carte si in alta parte.

alta N.B: nu vreau nici sa se inteleaga ca nu cumpar carti decat la reducere, dar si piata cartii e o piata, you have to look for the best price + ca acum e perioada chilipirurilor.

sâmbătă, 11 decembrie 2010

S-B

cateodata uit unde sunt. ma trezesc dimineata si ma mir de patul ingust si de faptul ca avem usa la camera. alteori ma plimb pe pagini de net, ma infund in ganduri si iar uit. ma trezeste imaginea nefamiliara de pe geam, blocul de vis-a vis, cand inainte nu erau decat copaci.
suntem de aproape 4 luni aici, numaratoarea saptamanilor am pierdut-o pe la numarul 14-15, cam atunci cand s-a apropiat weekendul in care am fost acasa.
se apropie bilantul, dar ce sa trec in el? ca aici e mai bine si acolo era mai rau? ca acolo era mai bine si aici nu e? niciuna nu-i adevarata. am ajuns sa-mi spun singura "taci, nu mai esti la bucuresti", comparatii tot fac, involuntar, asta e. adevarul e ca nu pot face mare lucru, decat sa las timpul sa treaca si

vineri, 10 decembrie 2010

book-crossing Puck


via Posta Romana

Ideeea s-a nascut dintr-o vorba aruncata de Puck intr-o conversatie cu altcineva,altundeva. Eu am tras cu ochiul, i-am trimis un mail si asa se face ca saptamana trecuta doua colete se intersectau pe drum: unul cu carti de la mine pentru ea si altul cu carti de la ea pentru mine.

Nu ne-am dat deadline de citit, cand terminam, terminam si le trimitem back :)

Deocamdata am terminat doar Mic Dejun la Tiffanny si am inceput Nocturna in Chile, a fost o saptamana cam aglomerata.Am lasat la urma pe Margaret Atwood ca orice copil care vrea ca prajitura preferata sa dureze cat mai mult :)


miercuri, 8 decembrie 2010

time stopped 30 years ago for lennon

http://www.youtube.com/watch?v=PaLfDnShEn0&feature=related





duminică, 5 decembrie 2010

Budinca de gris caramel

din greseala...
seara ne dau gris cu lapte, sa ne fie rau la noapte, c-asa-i viata-n tabara la noooi.




in mod normal pentru budinca asta se caramelizeaza zaharul, se fierbe laptele separat, apoi se adauga grisul si impreuna se trantesc peste zaharul caramel si se dau la cuptor, doar ca eu, grabita fiind, am trantit din greseala laptele la fiert peste zaharul caremelizat :D

Ingrediente pentru 4 portii:

125 g gris
0,5 l lapte
3 oua
5 lg de zahar
1 bat de scortisoara

Se caramelizeaza zaharul cu o lg de lapte. Se toarna laptele si batul de scortisoara peste si se fierbe la foc mic pana se topeste zaharul in lapte ( o sa ne iasa lapte caramel :) ). Scoatem batul de scortisoara. Se toarna grisul in ploaie si amestecam pana se umfla. Atentie, ca la crema de vanilie, trebuie amestecat, amestecat, amestecat, pentru ca se poate arde oricand. Cand grisul s-a umflat luam cratita de pe foc si tot amestecam ca sa-l racorim un pic. Punem ouala batute bine, putin cate putin, atestecand energic. Dupa ca am incorportat bine ouale, dam budinca la cuptor pentru vreo 20 de min, la 180 de grade. Se poate papa asa, sau cu sirop de fructe de padure, sau dulceata, cui ii place foarte foarte dulce.

budinca asta de gris, necaramel, mi-o facea mama cand eram mica, apoi a trecut la dulciuri mai sofisticate si n-a mai facut. Acum vreun an m-a pocnit brusc pofta si i-am cerut reteta. Desi e un dulce simplu, e incredibil de bun, si cum ar spune o prietena draga, i'm buying back my childhood :).

Orlando


by Virginia Woolf

Este probabil cartea cea mai necaracteristica a Virginiei Woolf. Conceputa ca un fel de biografie si profund inspirata din viata Vitei Sackville-West ( Virginia's friend and lover) actiunea romanului se intinde de-a lungul a peste 300 de ani, timp in care personajul central, Orlando, ajunge doar la varsta de 36 de ani si se transforma din barbat in femeie.

No attempt is to be made to realise the character. Sapphism is to be suggested. Satire is to be the main note--satire & wildness. (...).My own lyric vein is to be satirised. Everything mocked. (...). For the truth is I feel the need of an escape after these serious poetic experimental books whose form is always so closely considered. I want to kick up my heels & be off. (...).I think this will be great fun to write.

este ceea ce nota V Woolf in jurnalul ei.

Mi-a palcut foarte mult editia pe care am citit-o si care a fost si destul de ieftina ( 25 de lei). Este publicata de Oxford University Press, cu introducere si note de Rachel Bowlby, profesoara de literatura engleza la University College in Londra. De asemenea, cartea contine ilustratiile orginale cu Vita Sackville.

Romanul a fost ecranizat in 1992, cu Tilda Swinton in rolul lui Orlando si Quentin Crisp in rolul Elisabetei I.

sâmbătă, 4 decembrie 2010

miercuri, 1 decembrie 2010

back to the classics

fasole cu ciolan


Ingrediente:

1 kg fasole boabe
1 kg ciolan de porc afumat cu os
2 morcovi
1 ceapa
1 telina mica
1 radacina de patrunjel
2 lg pasta de tomate
1 lg tarhon uscat
sare dupa gust

Preparare:

Se lasa fasolea in apa peste nopate. A doua zi se spala in mai multe ape si se pune la fiert impreuna cu ciolanul taiat bucati( sau intreg daca va place cu osu-n sus in farfurie). Dupa vreo 20 de minute( timp in care spumam la greu) se pun ceapa, telina, radacina de patrunjel intregi si morcovul taiat mic mic. Se lasa la fiert pana e gata fasolea si carnea. Se scoate ceapa, telina si radacina de patrunjel, se adauga pasta de tomate si tarhonul uscat, se sareaza dupa gust si se amesteca bine. Mai lasam 10 min la foc si servim cu mare pofta.

enjoy :)

NB: ' carne cu osu-n sus' e un fel de inside joke. cand era mica sora-mea nu manca ciorba decat daca avea in farfurie o carne pe os pe care o mai si incerca cu lingura sa vada daca suna :)

marți, 23 noiembrie 2010

desperate measures or saving solutions

dupa cum spuneam aici, no more bus reading cos no more bus. Si totusi frustrarea mea de cititor neimplanit( la care se mai adauga una personala) continua. Something needed to be done. So on Sunday alex welcomed yuki to the tech-world, aka the mpr3 player :D.

Of course, the normal mobile phone should have been enough since i'm not a tech-person and the only gadgets i like are the kitchen ones. But, as it happens, my ears are too small for the normal headphones and they keep falling down. ( the headphones, not the ears). So, we went for in-ear headphones, which meant a new device in which to introduce them.

I can hardly wait for my first trip to work and the first book to try is "Lord of the Rings": i've read the books, i've seen the movies, now i'm going to listen to them :D.

only one dilemma: how do you write about audio books? I mean do you go for things like ' the voice telling me the story had a funny British accent so i think Frodo must have lived in London?'


duminică, 21 noiembrie 2010

cooking mood


weekendul asta am fost intr-o fervoare culinara ceva de speriat.
in afara de pulpa de porc cu mere am mai facut niste orez salbatic cu ciuperci si morcov, pe care le-am impartit in doua si in jumatate am pus si niste linte rosie fiarta. Din pacate partea cu linte am piperat-o rau de tot, e mancabil, dar arde rau :D

iar aseara, dintr-un surplus de energie am facut niste miniprajiturici.
reteta de blat e a Laurei Adamache, baltul de la tortul padurea neagra. Pentru icing am folosit un albus de ou, o lgt de zeama de lamie, putin topping de fructe de padure si zahar pudra cat cuprinde.
:)

sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Pulpa de porc cu mere


Numar portii: 4

Ingrediente:
1 pulpa de porc fara os de aproximativ 1 kg 300
3-4 mere ionatan de marime medie
300 ml de vin rosu demi-dulce ( calitatea vinului influenteaza gustul fripturii)
2 crengute uscate de cimbru
1 bat de scortisoara
2 lg de ulei
1 lg miere
500 ml suc de rosii
2 cani de apa

Preparare:

Pulpa de porc se curata de evenutalele grasimi si se pune la marinat in vin, cimbru si batul de scortisoara cam o ora.
Se curata merele, se taie felii si se pun in tava cu cele 2 lg de ulei. Se aseaza pulpa de porc deasupra, se toarna marinta peste + 2 cani de apa, se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor pentru o ora si jumatate. Dupa 1, 5 ore se scoate, se indeparteaza folia, se amesteca miera cu zeama din tava si se toarna peste carne si mere. Se pune deasupa si sucul de rosii. Se mai lasa in cuptor fara folie cam 30 de minute.
Lasam friptura sa se odihneasca 10-15 minute si servim cu piure de cartofi.

enjoy :)

despre Herta Muller

De ce imi place Herta Muller? Pentru ca ea spune lucruri pe care nimeni altcineva nu le spune. Intre comunismul romantat si carti precum ' Fenomenul Pitesti' e Herta Muller cu cartile ei pe care le mirosi, le gusti, le vezi si le auzi, totul trait la nivel de senzatie primara.

A curs multa cerneala, si-n ziare si in blogosfera, despre ea, poate mai mult despre ea decat despre cartile ei. Concluzia la care am ajuns este ca Herta Muller nu are inca un public in Romania, si probabil ca nici nu are cum sa il aiba. Ce scrie ea multi au trait, nu au nevoie sa li se spuna. Multi altii nu sunt interesati, comunismul a fost, acuma nu mai e. Si mai sunt si cei care au vazut si s-au prefacut ca nu vad si au 'trait frumos'.

si aici despre Herta Muller

vineri, 19 noiembrie 2010

Lucian Boia " Germanofilii"


Citind " Germanofilii  -Elita intelectuala romaneasca in anii Primului Raboi Mondial" lui Lucian Boia ajung tot mai mult la concluzia ca forta scriitorului si putera sa creatoare nu au aproape nimic a face cu caracterul omului. Caci daca ar fi altfel ar trebui sa exclud din lecturi pe multi.

Revenind la carte, aceasta este un veritabil document istoric care aduce in discutia ' pozitia ' unor scriitori, jurnalisti si oameni politici ai momentului fata de intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial alaturi de Tripla Intelegere. Contrar celor invatate la scoala din manualele de istorie si anume ca toti romanii si-au dorit unirea cu Transilvania, vazuta ca pamant romanesc , 'smuls din trupul tarii', Lucian Boia demonstreaza ca a existat un numar important de intelectuali care, datorita unor varii motive--educatia germana, anticiparea pericolului rusesc, convingerile personale, banii-- au luat pozitie fata de intrarea Romaniei in Razboi alaturi de Puterile Centrale.De asemena, sintagma ' toti romanii' pare sa cuprina doar pe intelectualii filofrancezi, caci taranimea  din Regat habar nu avea de romanii din Ardeal, si nici prea mult nu le pasa de ei. 

Cartea, chiar daca greu de urmarit pe alocuri si uneori repetitiva, iar alteori coplesitoare prin multitudinea de personalitati luate in discutie, merita neaprat citita doar si pentru faptul ca face lumina intr-o chestiune pe care propaganda comunista a mistificat-o din plin.


recenzie mai detaliata si mai avizata la Micawber


duminică, 14 noiembrie 2010

Supa crema de dovleac




De Halloween am cuparat un dovleac din piata, adica asta:


Dupa lungi gandeli si razgandeli ce sa fac din el, dupa ce am cerut retete in stanga si-n dreapta si am intrebat cum se conserva, azi dimineata sortii au decis: supa de dovleac sa fie! Si supa de dovealc a fost.


Ingrediente pentru 4 portii:

~ 1 kg pulpa de dovleac decojita
1 l supa de pui ( eu o aveam facuta si pastrata in congelator)
1 ceapa maaare
4 morcovi potriviti
2 radacini de patrunjel mai mici
1 telina mica-mijlocie
2 catei de usturoi
1 cartof maricel
1 lingura seminte de chimen
1 lingurita ulei de masline extra virgin
50 g unt
sare dupa gust

Preparare:

Se curata dovleacul si se taie cubulete.

Se taie marunt telina, morcovii, radacinile de patrunjel si ceapa si se calesc in cele 50 g de unt.
Se adauga dovleacul cubutit, se invarte de doua ori cu lingura in oala apoi se adauga supa de pui. Se completeaza cu ~ 1 l de apa. Se lasa la fiert si dupa primul clocot se pune si cartoful taiat cubulete. Totul se fierbe pana se inmoaie legumele.

Cand legumele au fiert se strecoara supa, iar legumele se paseaza. Se adauga supa cat consideram noi necesar ca vrem sa fie de lichida. ( daca ne ramane supa o pastram in frigider, o sa ne ajute sa reincalzim supa crema a doua zi--daca mai ramane).

Se pune oala iar pe foc si se sareaza supa crema. Stingem focul. Pisam in piulita linugra de seminte de chimen impreuna cu cei 2 catei de usturoi si linguria de ulei de masline si aduagam ce rezulta in supa. Amestecam si servim.


Enjoy :)

N.B : se poate papa si cu smanatana cui ii place; de altfel, retelele pe care le-am vazut contineau fie smanatana fie lapte, dar cum eu nu papa nici-nici, am facut o varianta fara.

vineri, 12 noiembrie 2010

Norman Manea la Bucuresti

am aflat de pe elefant.ro.

Misto si trist in acelasi timp, mi=ar fi placut autograf pe " Intoarcerea huliganului".

joi, 11 noiembrie 2010

crap, bitching about

dupa ce o vreme am rasfoit niste pagini ale unor 'mari blogari' am ajuns la cateva concluzii naspa: 

--daca observatiile tale nu se incadreaza cu augusta parere comentariul nu iti este publicat.

--unele exprimari sunt de-a dreptul jalnice cu greseli de clasa a II-a.

--s-au pinkozitat rau posturile; adica daca pe un site care se vrea cultural sunt emise parari de genul "nu stiu de ce am reticente in fata best-seller-urilor" tot ce poti sa mai spui e LOL!

--mare-i gradina optuzilor intelectuali.


luni, 8 noiembrie 2010

House trapped

here I am, a House addict after reading here and there, for months, about this tv serial and refusing to consider it. Now, not a single day passes without me watching an episode, my personal record being of three episodes on a working day.

And in the immortal words of my husband( who asked me what it was about and me starting on the saga of the serial) :" so it's something like this: your shoe lace is undone so your grandmother must be dead, therefore you've got cancer".

...Sa ucizi o pasare cantatoare

by Harper Lee
orig title: " To Kill a Mockingbird"



E greu sa spui ceva ce nu s-a spus deja despre o carte atat de mare si e greu sa nu te simti coplesit de ea chiar si dupa ce ai terminat-o.
Cartea este singurul roman al scriitoarei Harper Lee, prietenea din copilarie ( si mai tarziu asistent pentru un roman) a lui Truman Capote si a castigat premiul Pulitzer in 1961. Povestea este spusa din perspectiva unei fetite de noua ani: intr-un orasel din Alabama, in anii '30 ai secolului trecut, un negru este acuzat ca a violat o femeie alba. Procesul starneste mare senzatia, mai ales cand avocatul apararii, tatal naratoarei, refuza sa isi indeplineasca rolul doar formal, ci o face cu toata seriozitatea si responsabilitatea constiintei si meseriei sale.
Romanul atinge multe teme precum binele si raul, inegalitatea sociala si a fost considerat de unii critici ca fiind excesiv de moralist. Incadrat ca ' roman gotic sudist' ( casa si personajul Boo Radley), dar si ca Bildungsroman( maturizarea lui Jem si Scout) cartea a starnit numeroase controverse si a riscat sa fie interzisa in unele scoli.

Din punctul meu de vedere este una dintre cele mai bune carti pe care le-am citit vreodata singurul regret fiind ca am asteptat atat de mult pana sa o citesc.

miercuri, 3 noiembrie 2010

surpriza placuta

'Dilemateca' de noiembrie introduce o rubrica noua si anume ' Aventura vietii mele'. Mai multi prozatori au fost invitati sa scrie o povestire pe tema in cauza. Primul pe lista a fost chiar my personal favourite, Filip Florian, cu o poveste despre noroc si troiene multe, pe care am citit-o mancand jumatate de cutie de bezele, motiv pentru care mormanele de zapada din poveste vor avea de acum incolo in mintea mea culoarea roz si aroma de capsune.

luni, 1 noiembrie 2010

Jacques Le Goff--" Evul Mediu pe intelesul copiiilor"


ed. Cartier, Chisinau, 2008.

Alaturi de Georges Duby, Philippe Aries, Johan Huizinga, Jacques Le Goff este unul dintre cei mai renumiti isotrici ai mentalitatilor, specializat in istorie medievala. Cartile sale incearca sa explice viata omul medieval altfel decat o fac istoricii clasici. Daca istoria in sensul calsic se ocupa de marile personaje, de razboaie si oameni policitici, istoria mentalitatilor se ocupa de omul simplu, locul fiecaruia in societate si atributiile sale, cum isi ocupa timpul, care erau recatiile si emotiile lui, ce manca, ce facea si mai ales in ce credea . Prin cartile sale Jacques Le Goff incearca sa patrunda in mintea omului medieval si sa explice fenomene precum aparitia purgatoriului in secolul 12. Citindu-i cartile descoperi ca The Dark Ages nu au fost chiar atat de intunecate pe cat par, iar omul medieval, care credea mai mult in diavol decat in dumnezeu si se temea mai mult de iad decat credea in rai,nu este atat de diferit de omul modern si fricile sale.

Volumul de fata isi propune sa explice Evul Mediu pe intelesul celor mici.  Atingand teme precum: ' Cavalerii, Dominta si Maica Domnului', ' religia si unitatea Europei', ' fortaretele si catedralele', ' cei puternici',si raspunzand la intrebari simple precum " De ce Evul Mediu se numeste mediu ?", " De ce a fost intunecat ?" " Cum reusesti sa cuceresti o fortareata si de ce au incetet ele sa fie 'construite' incepand cu secolul al XV-lea?" sau " De ce se certau papii si imparatii?" cartea reuseste sa fie un deliciu literar atat pentru necunoscatori, dar si pentru cei initiati. 

duminică, 31 octombrie 2010

what to do on a halloween night

bake some apple pie,


go for a walk and find a stray cat,pet the stray cat,go to Humanitas and buy some books,

then read the books under a street lamp's light.


sâmbătă, 30 octombrie 2010

David Lodge "Thinks"



I thought I couldn't go wrong with David Lodge, and somehow I can't. All his books are enjoyable readings, full of humour, and I personally use them as a form of therapy whenever I feel down or feel the need to relax between two serious readings.( it was funny when I read ' Therapy' for therapy :) ).

Anyway, coming back to this particular book, I have to say that I was disappointed with the plot, and at some point it even made me mad. We have again this campus story and the clash between two opposite caharacters who eventually fall in a relationship. There is Helen Reed and Ralph Messenger ( nice names, isn't it :) ), and she is a novelist and a widow, and he is a cognitive scientist and a married man and a Don Juan, and the problem of consciousness.

I won't go into details, much and nothing happens than the usual. What is unusual for D Lodge is the consistency of the characters. I liked Helen Reed a lot till she started behaving like a school girl while Ralph Messenger seemed to me a pale copy of Morris Zapp. I profoundly disliked the ending, particularly what Helen does, but maybe I'm just too young to understand.

But, as I said, you can't really go wrong with David Lodge. The multiple point of views( three of them) , the pastiches, the social comedy, the absurdities and the mixed relationships all make for a good reading.


joi, 28 octombrie 2010

urasc meditatiile

le-am urat ca eleva si le urasc ca profa.

nu mi-a placut de niciuna din profele pe care mama le aducea acasa  si desi mi-am admirat ( si inca admir si respect) pe cele doua profe care m-au pregatit pentru facultate, god, i hated those days! Nu stiam cum sa ma comport, unde sa stau, cum sa stau, ce sa fac daca am nevoie la toaleta, muream de frica daca temea era gresita  ( doamne fereste sa vin fara ea), nu stiam niciodata cand si cum trebuie sa dau banii.

Now it's even worse. Chiar daca e comod si economisesc timp nu-mi place sa vina copilul la mine acasa. Fa curat, schimba prosoapele la baie si pune-te pe asteptat cu 30 de minute inainte ca poate vine mai devreme, chiar daca ajunge mai tazriu si nu da telefon sa anunte ca intarzie. Daca merg eu am de infruntat diferite zone ale orasului, mai mult sau mai putin dubioase, alte cartiere, alti caini, alte case cu obicieiuri care de care mai...diferite.

Cel mai umilitor mi se pare insa atitudinea parintilor care au senzatia ca ei iti fac un serviciu pentru ca iti dau niste bani. Din punctul meu de vedere e ca atunci cand vine instalatorul: ai o teava sparta, omul vine, repara, te porti politicos cu el, nici prea firendly, nici indiferent, l-ai platit, a plecat, papa. Dar nu. Sunt parinti care uita sa dea copiilor banii cand vine profesorul de meditatie sau nu-i dascalesc suficient cu ' nu uita sa dai banii!'. E umilitor sa-i ceri, pe de alta parte e munca ta si esti platit la ora. E aiurea dupa ce spui la telefon costul sedintei sa te trezesti in prima ora ca parintele a decis sa mai negocieze un pic prin copil si primesti alta suma. E aiurea sa mergi la meditatie, sa stii ca parintele e acasa si acesta sa nu iasa nici macar sa-ti spuna ' buna ziua'.

Nu toate sunt asa, bineinteles. Exista si oameni ok, care te trateaza normal si nu te fac sa te simit nelalocul tau. Si nici factorul material nu poate fi ignorat. Din meditatii poti castiga inca un salariu. Ma bucur insa ca momentan nu mai am de-a face cu meditatiile si toata increngatura asta de relatii.

the therapeutical function of reading in the bus

Since I came here I complained about the fact that I missed reading in the bus, but until last night I didn't realize how much that reading meant. Between work related worries and home related worries there was the book of the week to comfort me and take me take me to a different universe of my choice. 

Now it's fourty minutes of walking, just me and my thoughts, mixed, rambling thoughts, work, home, family, no books in them, just the longing for a long bus ride. 

luni, 25 octombrie 2010

Piept de curcan cu gutui si struguri




Ingrediente:

1 bucata piept de curcan
1 gutuie si jumatate ( am avut doua intregi, dar jumatate s-a mancat in timpul curatarii :D)
1 mana de struguri albi, mari
2 radacini mari de patrunjel
zeama de la o lamaie
1 lgt seminte de coriandru
50 g unt
4 lg ulei
4-5 catei de usturoi
1lg miere

Preparare:

Radacinile de patrunjel se curata si se taie, cateii de usturoi se zdrobesc si se pun intr-o tava cu 2 lg de ulei. Se aseaza cam asa:


Deasupra se pune pietul de curcand spalat si curatat, si uns cu alte 2 lg de ulei si zeama de lamaie.


Se pune un pic de apa( cam 2 cani), se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor pentru o ora, o ora si ceva. Trebuie sa fie facut in interior.

Intre timp curatam gutuile si le taiem felii. Intr-o tigaie incinsa punem semintele de coriandru, untul si calim gutuile pana se inmoaie. La sfarsit adaugam si strugurii si un praf de sare.


Scoatem curcanul din cuptor, inlaturam folia de aluminiu si aruncam usturoiul. Amestecam o lingura din zeama din tava cu mierea. Punem gutuile si strugurii caliti in tava si stropim totul cu miere.

Mai lasam in cuptor inca vreo 30 de minute.

eu am facut si o garnitura de cartofi cu patrunjel si usturoi.



Combinatia obtinuta este foarte interesanta la gust si foarte buna.

duminică, 24 octombrie 2010

mentally sexually harrassed by monekey

so here I was at the zoo with my husband, having a nice walk, looking at the animals when we reached the monkeys' cages. everybody was crowding at the baboons, feeding them and admiring their big red arses, but my attention was caught by this lonely macaque sleeping on a wooden plate.
while i was pitying him( oh, yes, it was a him) he woke up and...how shall i put it, he started touching himself while showing me his tongue on and off and staring right into my eyes. then happily he went back to sleep.

alex si torentii

Alex: mmm "Playboy" slovenia, "Playboy" suedia, "Playboy" olanda, ce tare!!
eu: ce?!
alex: "New Scientist"!

joi, 21 octombrie 2010

luni, 18 octombrie 2010

walkning on the autumn


ieri am iesit la o plimbare. old habits die hard. in zece minute eram in Piata Mare, in alte zece eram in capatul Bulevardului Republicii*. Si acuma unde? Nu stiu. Mergem acasa? Nu stiu. Hai sa ne mai plimbam. Hai. Pe unde?

Si atunci am luat-o incet de tot pe langa ziduri. E un petic cu ceva verde si cativa pomi galbeni. Nu ca in Bucuresti ar fi locuri mai faine de plimbat, traseele noastre inevitabil urmau acelasi curs: universitate, popas la carturtesi, romana, sau invers. Dar puteai oricand sa dai o tura prin Gradina Icoanei sau in parcul Ion Voicu. Iar toamna neaparat in Herastrau. Macar o data, intr-un weekend cu soare.


* erata: Bulevardul Balcescu; se pare ca inca nu m-am obisnuit cu locul :).

duminică, 17 octombrie 2010

cronica unui film tare prost

credeam ca numic nu poate sa bata in plicticosenie sezonul 7 din Beverly Hills, but I was wrong. Asera ne-am uitat la Sex and the City 2. Doamnee, ce film prost!
Carrie si Big sunt casatoriti de 2 ani. Tocmai le-a venit canapeaua pentru care au asteptat un an si jumatate, iar Big sta cu picioarele pe ea. Le mai trebuie a pice of furniture pentru un colt, si gata, apartamentul ( in care sifonierul e mai mare decat sufrageria) e mobilat.lol!

Charlotte are doua fetite, una asiatica si una care plange non-stop si o dadaca care nu poarta sustien.
Miranda are un sef care n-o lasa sa vorbeasca si pentru ca Steve ii spune 'de ce nu demisionezi, asa ai putea sa participi la concursul de stiinte ( sau ce mama masii a fost) a lui Brady'. Si uite asa, a doua zi in -plina sedinta- Miranda isi da demisia si e foarte fericita ca in sfarsit ajunge la toate chestiutele alea ale copiilor americani pe care workaholicii lor de parinti le tot rateaza si care genereaza tot felul de obsesii si frustrari in viitoarea generarie americana .
Tot nu stim exact ce face Steve, el apare in vreo doua cadre in film ( la fel si Aidan si absolute hunk), dar e clar ca decizia Mirandei, singura care probabil aducea un venit in casa , e o decizie inteleapta.
Samantha are 52 de ani( o spune in gura mare), e la menopauza si ia tot felul de pastile cu toti hormonii posibili ca sa ramana willing for sex.

Pe fondul atator dileme existentiale fetele pleaca in Abu-Dhabi, invitate de un seic, cu toate costurile incluse si royal treatment. Ce se intampla un Abu-Dhabi nu e important pentru ca nu se intampla nimic. Multi wow si wow si wow din partea celor 4, tocuri in desert, si inevitabilul contrast burka-G-string. Carrie il pupa pe Aidan si Big ii cumpara un inel care sa-i aminteasca ca-i maritata, Miranda si Charlotte isi imparatesesc din greutatile de a fi full time mother cu full time nanny deci ce motiv mai bun, cand ai atatea griji pe cap, ca sa te imbeti manga, iar Samantha ba-i la menopazua ba nu e, n-am inteles foarte bine.

Ceva feminism de mana a treia, cateva toale urate si un pic de nefericire de rich spoiled bitch, cam asta ar fi ingredinetele filmului. Enjoy :)

sâmbătă, 16 octombrie 2010

ceafa aromata cu sos de vin si cartofi aromati si ei



Ingrediente:

1 kg ceafa de porc cu os
1 kg cartofi
aromte pt carne: 1 lg miere, 1 lgt si jumatate seminte coriandru zdrobite, piper macinat, ardei iute uscat, 1 lgt cu varf boia iute, cimbru uscat.
1 cana vin.
arome pentru cartofi:5 - 6 catei de usturoi zdrobiti, 1 lgt sare grunjoasa, cimbru uscat, 3 lg ulei.
Carnea se unge bine cu aromele, se pune in tava, se adauga un pic de apa, se acopera cu folie si se da la cuptor.
Cartofii se curata, se taie si se ung cu aromele.
Carnea sta la cupor cu folie cam 1 ora la foc mic. Dupa o ora dam folia jos, punem cartofii intr-o punga speciala de cuptor, le punem niste apa si sigilam punga. Peste carne adaugam 1 cana de vin si jumatate de cana de apa. Mai lasam la cuptor cam 30 de mintute.



Cand e gata scoatem din cuptor si lasam 10 minute, nu taiem imediat. Cartofii ii mutam intr-un castron diferit si abia apoi in scoatem din punga.

poza final.


freaking cat test

here

worked with me:

You Are a Maine Coon Cat
You tend to be loving and playful around your family and friends.
But when you're around strangers you tend to be a bit reserved.

You are intuitive. You understand human emotions well.
You do best when you are around people. You don't like being left alone.

l.e: more than that, I would be a pet cat :))
testul aici

luni, 11 octombrie 2010

feel like cooking, feel like living

dupa a crappy day, yesterday, azi ma simt ceva mai bine, motiv pentru care mi-a revenit si pofta de gatit.Meniul zilei de maine: chiftelute, chiftelute marinate cu piure( da, pentru modoveanul din inima ta!), iar la desert rulouri de scortisoara cu nuci.
Am si doua sfecle rosii, mari, in firgider pe care mi-e ciuda ca n-am in ce sa le fierb, cand faceam salata de sfecla acasa luam oala de la mama. Ahhh, si tocmai mi-am dat seama ca n-am luat nici hrean din piata :(, damn!
Dar, un drum mic la supermarket sper sa rezolve problema;).

vineri, 8 octombrie 2010

daily stuff

E vineri si eu ar trebui sa ma duc la piata cause there's no more cooked food in the fridge. Problema e ca n-am chef sa ma misc de la calculator, afara e frig, piata e departe si oricum nu stiu ce sa gatesc. Toata blogosfera culinara pare sa gateasca dovleac sub diferite forme. Singura forma in care eu mamanc dovleac e copt in cuptor, cu zahar si scortisoara. Singura forma in care Alex mamanca dovleac nu exista.
Intre timp mica mea excapada la Bucuresti a picat. Alex are un training la Timisoara vreo 3 zile si eu planuiam s-o tai frumusel la mama cu Transmixul ca sa nu stau singura cuc si sa ma imbolnavesc de urat. Din pacate singurul curs pe care-l am nu se lasa mutat de luni so I'll be stuck here all by myself.
Si tot intre timp ne-a venit dulapul. Pentru ca aici unde stam nu avem biblioteca, nici etajere, nici nimic pe care sa punem carti si multitudinea mea de manuale si bibliorafturi si pana acuma am stat cu ele-n saci si pungi de hiperuri ne-am dat comanda de un dulap. Tadaaaa:


Alex l-a carat singur pe scari doua etaje, iar eu inca nu m-am invrednicit sa asez cartile in el.Well, i'll do that today. or tomorrow. or sunday ca tot o sa fiu singura pe aici.

miercuri, 6 octombrie 2010

marți, 5 octombrie 2010

parking

Castelul de nisip

de Iris Murdoch



Bill Mor este casatorit cu Nan si au doi copii: Donald in ultimul an de liceu se pregateste pentru Cambridge si Felicity, 14 ani. Mor este profesor la St Bride, scoala de baieti unde invata fiul sau. Viata lor curge destul de linistit si disfunctional pentru o familie normala. Copiii sunt plecati la scoala in timpul anului, iar parintii lor par sa n-aiba habar de ce se intampla de fapt cu ei. Mor si Nan discuta banalitati, iar cand au de discutat lucruri serioase cea care decide este Nan. La inceputul cartii facem cunostinta cu un Mor multumit de viata sa profesionala, cu aspiratii de a intra in politica, nemultumit de relatia cu fiul sau, pe care l-ar dori cu asipiratii mai inalte si cu care nu stie sa vorbeasca.Relatia cu sotia sa este una rutinata si de supunere. Nan este o femeie autoritara, stapana pe sine, care nu se cearta niciodata si careia i se pare firesc sa calce in picioare toate aspiratiile sau dorintele sotului ei. Nimic din ceea ce isi doreste el nu pare sa ii fie pe plac si nu ezita nicio clipa sa i-o spuna avand convingerea ca el o va asculta. Mor este total descumapnit in fata puterii sotiei sale si cedeaza intotdeauna.
Asta pana cand in viata lor apare Rain Carter, o pictorita insarcinata sa picteze portretul fostului director al scolii. Rain este o aparite exotica, care fascineaza intreg corpul profesoral de la St Bride: tanara, mica de statura, tunsa scurt, umbla in haine de baieti si conduce o ditamai masina. Complet independenta si libera pare sa mosteneasca talentul artisitic al tatalui ei mor de curand.
Ceea ce este ciudat nu este faptul ca Mor se indragosteste de ea, ci ca Rain pare sa ii raspunda cu sentimente pe masura. In fata dragostei impartasite Mor capata curaj in fata sotiei sale si pentru prima data in casniciea lor directivele ei( renunta la fatuca, uita de ambitiile politice, nu uita de responsabilitatea familiala si eu nu voi mai pomeni niciodata despre asta) par sa nu fie ascultate. Pusa in fata posibilitatii de a-si pierde barbatul, incercata pentru prima oara de gelozie
(" stia ca e genul de sentiment creat de nevroza si de lipsa de ratiune") Nan pare sa se umanizeze pentru o clipa cand cedeaza si plange alaturi de fiica ei.

Nu stiu cum se termina cartea, daca Mor va alege o viata alturi de Rain sau ce va face Nan, n-am terminat-o inca. Se pare insa ca predilectia mea pentru scriitoare continua. Daca anul trecut o descopeream pe Margaret Atwood, iar acum doi si trei ani eram iremediabil prinsa de Angela Carter si Doris Lessing, anul asta a venit randul lui Iris Murodch.

marți, 28 septembrie 2010

alta traista cu matza

asta e rucsacel



l.e : data, goes to Bebe :)

luni, 27 septembrie 2010

like discovering a treasure

aseara in timp ce cautam pantofii de toamna a lui alex am dat peste asta:




eram convinsa ca le uitasem la bucuresti, risipite prin alte cutii si alti saci,iar agenda mea roz la gunoi. happy :)

food

prima poza e de fapt non-food. Trebuia sa fie o bakewell tart cu mac, cu accent pe 'trebuia'.


Musaca! pentru moldoveanul din inima ta :)





fara poza de final ca s-a mancat rapid.


Vegetarian.

E supa mea de rosii pasata, la care am adaugat un zuchini cubutit, care stiu ca nu se vede in poza.



Almost vegetarian: barcute de vinete si  ciuperci.








dupa ce am scobit vinetele am calit pulpa. Coditele ciupercilor + alte cateva ciuperci le-am calit cu o ceapa, am sarat, piperat si adaugat marar.

Vinetele le-am  frecat cu usturoi si le-am umplut cu pupla de vinete + ciperci calite, patrunje si doua rosii cubutite.

Ciupercile le-am umplut cu sunca taiata mic ( de asta almost veg), + coditele de ciuperca calite cu ceapa si marar,iar deasupra am pus cascaval.




au mers la cuptor pana au fost gata, iar peste vinete am pus branza parmezan.

Desert: am facut gogosi! Pana acum n-am facut aluaturi care se framanta si aveam oarece emotii, dar aluatul a iest pufos si crescut bine,iar gogosicile au fost bestiale.